El festival

EL FESTIVAL DE MÚSICA NEGRA DE CATALUNYA

Amb 21 edicions a l’esquena, el Black Music Festival és un festival que va ser pioner a l’estat espanyol, en agrupar les músiques d’arrels afroamericanes en un cicle temàtic, i que al llarg dels anys ha assolit un prestigi i una consideració fora de dubtes.

Artistes de referència com CHUCK BERRY, IKE TURNER, BILL WYMAN, ZAZ, MACEO PARKER, JOHN MAYALL, BILLY PRESTON, TOWER OF POWER, JOHNNY WINTER, ALVIN LEE, SAM MOORE, SPIN DOCTORS, THE IMPRESSIONS, GLORIA GAYNOR o STANLEY CLARKE, entre d’altres, han contribuït a consolidar el Black Music com a un festival, esperat i imprescindible en l’escena d’esdeveniments a casa nostra.

Tot i que va néixer a Salt, el BMF és des de fa una colla d’anys, un festival associat a la ciutat i a la marca Girona. Consolidat com a referent en els festivals musicals d’hivern del sud d’Europa en el seu gènere, per al públic, el Black Music Festival ha estat, vol ser i ha de continuar essent l’oportunitat única d’escoltar, gaudir i descobrir artistes i propostes musicals que d’altra manera no seria possible.

Però més enllà d’això estem plenament satisfets en afirmar que el Black Music Festival és: un espai de projecció nacional i internacional de Girona, amb la presència d’artistes capdavanters a nivell mundial i la programació a diferents poblacions del territori. Una plataforma de llançament de noves propostes, d’exhibició d’artistes locals i de produccions pròpies. Un esdeveniment de diversificació real per la ciutat amb la programació a diferents barris, però també de diversificació territorial tant la més propera, com arreu dels Països Catalans. Un motor de contractació local i un pol de sinergies, col·laboració i participació amb diferents agents i espais del teixit cultural i associatiu de la ciutat, del territori i del país. Un Festival amb horaris
“amables”, transgeneracional amb programació per a tota mena de públics i amb activitats paral·leles, exposicions, esdeveniments participatius. Finalment, som compromís amb la paritat, un espai de cohesió social i una plataforma de formació continuada.

Us convidem a descobrir-ho.

L’equip del Black Music Festival

ORGANITZA

MULTI ART PRODUCCIONS S.L.

PRODUCCIÓ

RGB MUSIC

COMUNICACIÓ

PRODIFUSIÓ

IMATGE GRÀFICA

NIRVANA

Què és la Black Music?

És el gènere més influent de la música popular moderna. Partint d’una arrel comuna, ha creat els estils musicals més escoltats des dels inicis del segle XX fins a l’actualitat.

D’on ve la Black Music?

La Black Music o Afro american músic és tota la música que deriva  dels cants espirituals i les worksongs dels esclaus africans que treballaven als camps de cotó. Aquesta música popular  va sorgir per necessitat en lloc de ser una forma d’art o d’expressió. Els primers gèneres es remunten al segle XIX, en un moment en què l’esclavitud dels africans encara era omnipresent als Estats Units. Aquestes primeres generacions d’afroamericans sovint cantaven cançons durant el seu treball dur, inspirades en els ritmes nadius del seu continent d’origen. A més d’alleujar una mica el patiment, les seves cançons de treball també van actuar com una eina intel·ligent de comunicació per a missatges ocults. Disfressats de música rítmica a cappella, les cançons de treball permetien als esclaus evitar el control del supervisor. Els cants de treball també coneguts com a “hollers” es caracteritzen per un brunzit repetitiu al cànon i ja fan ús de “blue notes” característiques del blues. Les principals influències del primer gènere musical popular són la música d’arrel africana, les balades populars negres i les bandes Jug.

Aquesta és l’arrel primigènia de la BLACK MUSIC, però aquells primers creadors africans no podien ni imaginar quina seria la influència de la música que estaven creant en tot el que vindria després: A ells els devem més del 70% de la música popular del segle XX. De la música dels camps de cotó a la radio-fórmula. Del Blues del delta al Rap. Del Gospel a l’R&B. De música per a un col·lectiu d’esclaus negres a música de referència per a tota la humanitat, això pràcticament només en 150 anys.

Què ha suposat la Black Music?

La Black Music ha estat el pal de paller de la música moderna. Musicalment no hi ha un altre estil que tingui tanta influència en la música ni que hagi donat peu a un ventall tant ric de variacions. Però a banda d’un estil musical ha suposat un element un element de revolució social, des de l’inici fins a l’actualitat. A l’origen era claríssim: un tret identitari per a un col·lectiu oprimit i esclavitzat. Amb la seva primera evolució va ser un motiu de trencament de barreres racials: la música dels afroamericans es va convertir en un element d’atracció per a tothom, fins que amb el temps tothom se la va fer seva i va passar a ser protagonista absoluta: es trenquen barreres musicals i socials. Tothom fa i vol fer Black Music. Si ens fixem en la evolució, passem d’un cant minoritari d’esclaus negres a la música que tothom vol fer arreu, sigui quin sigui el color de pell, cultura o procedència. És un dels primers fenòmens a nivell mundial.  La segona evolució va venir amb l’alliberament de la dona. En una societat amb un potent component masclista, artistes de Soul com Aretha Franklin utilitzen la música per a reivindicar el paper de la dona dins la societat. La black music ha estat present en la majoria de processos de canvi del segle XX: el moviment contra la guerra del Vietnam, els moviments anti-globalització, l’alliberament sexual o el reconeixement dels col·lectius LGTBI.

Objectius del  Black Music Festival

Donar visibilitat a aquesta realitat musical i la seva història: El 80% de la població desconeix completament que la majoria dels estils musicals que escolta avui en dia  tenen un origen que es remet als esclaus dels camps de cotó del sud dels estats units. Reivindicar aquest paper i donar-li importància.

Fer evident que la  Black Music no te res a veure amb el color de la pell de qui la composa  o interpreta. És un referent importantíssim a nivell musical que en 150 anys  ha esdevingut patrimoni de tota la humanitat. D’un origen fruit de la opressió a una de les manifestacions culturals més importants de tots els temps.

Fer presents tots els estils derivats de l’arrel comuna de la Black Music: Els antics i els actuals; el blues, el gospel, el rhythm & blues, el funk i el soul, però també el rap, el reggae, el dancehall o el Nu R&B. Passat, present i futur de la Black Music.

Fer que tothom pugui gaudir d’aquesta música: Programar artistes clàssics i històrics de tots aquests gèneres i també artistes actuals. Artistes internacionals i artistes de casa. Artistes coneguts i artistes emergents.

Realitzar activitats complementàries, socials i de formació que incideixin en la societat: Black Music Band, Black Music Big Band Junior, Projecte Música a l’Est, Black Music Choir, Casal Black Music.

Els primers gèneres de la Black Music derivats de les worksongs son el Blues, el Gospel i el Jazz: cadascun amb les seves barreges i el seu context. I això només és el 1er esglaó: durant el segle XX l’evolució ens porta cap al Rhythm’n’blues, el Soul i en la confluència del Rhythm’n’blues amb el country neix el Rock’n’roll, on la Black music aconsegueix ser ja un fenomen mundial que no entén de colors ni de fronteres. I d’aquí en derivaran multitud d’estils. Del rock acabaran sorgint estils molt mes extrems com pot ser el hard rock, el metal o el grunge. De la barreja del blues i el mento en sortiran ritmes jamaicans, com el rocksteady i l’ska.  Del Soul en sortiran ritmes mes ballables com el Funk i el disco i també urbans com l’R&B o el rap. El Blues , el jazz i el gospel seguiran evolucionant en noves fusions i així successivament fins els nostres dies. La història de la Black Músic és apassionant i te episodis molt remarcables: des de la influència d’artistes britànics com Clapton o els Stones en la popularització  del blues als estats units, l’aparició del funk com a la evolució d’elements del soul i el jazz o la recuperació del soul a principis dels anys 2000 de la mà d’artistes com Amy winehouse, Macy Gray, Adele, Alicia Keys o John Legend.

Per qui hi estigui interessat, hi ha un mapa conceptual de la música on es pot veure aquesta evolució i algunes de les històries associades en aquesta web: https://musicmap.info

Un festival amb artistes de primera

ORIGINAL JAZZ ORQUESTRA DEL TALLER DE MUSICS – 13TH MAGIC SKULL – A CONTRA BLUES – A PELO – ACHILIFU ALEX GUITAR – ALVIN LEE – ALWAYS DRINKING MARCHING BAND – AMADEU CASAS – ANDREA MOTIS & JOAN C PUELLO – ASPECAT – ASS TRIO – AT-VERSARIS & ASSTRIO – AURORA & THE BETRAYERS – AWEK – BARCELONA GOSPE – BIG BLACK RHINO – BIG MAMA & JOAN PAU COMELLAS – BIG MAMA & ORIGINAL JAZZ ORQUESTRA DEL TALLER WYMAN’S RHYTHM KINGS – BILLY PRESTON – BITTY MCLEAN – BLACK MUSIC BIG BAND – BLACK MUSIC BIG BAND BLANQUITO ZURDITO – BLAS PICON & THE JUNK EXPRESS – BLAXK MUSIC EXPERIENCE – BLUE TUBES – BLUES BROOKLYN FUNK ESSENTIALS – CALAVERAS – CALISTA WALKS – CALMOSO & BLACKFANG – CANDELARIA – CANTABILE BAND – CHARLIE WILSON – CHARMIN MICHELLE GROUP – CHINESE MAN – CHOCADELIA INTERNACIONAL – CHUK CONQUERING SOUND feat. SIR JEAN – COUNTIN’OFF – COUNTRY BOPPERS – CRIS JUANICO & ORIGINAL JAll ORQ DAURA MANGARA – DAVE ALLEN TRIO – DAVID PASTOR NU ROOTS – DAYNA KURTZ – DEDARDS – DELUXE – DEMIAN feat. DAPATCH MC – DJ’BOLAX – DOC SCANLON’S COOL CAT COMBO – DR. CALYPSO – DR. FUNKENSTEIN – DR. YOU AFRO-BASQUE FIRE BRIGADE – FITO Y FITIPALDIS – FLAMINGO TOURS – FRANCESC BERTRAN – FRANK KNURF – FUNKYSTEP & THE SEY SISTERS – GASPAR -GEMAGENEZZANO & JOE SCOTT – GHOST-NOTE – GILES ROBSON & THE – GRAHAM FOSTER TRIO – GRANT STEWART QUARTET – GRATEFUL BLUES BAND – GUILLAMINO & THE CONTROL Z DOG’S – !BEY’ – IKE TURNER – IN3’S – INCOGNITO – INVESTIGATORS – ISLAND DEFENDERS – ITAL SKOL – IZAH – J. TEIXI BRODA NELSON – JALEN N’GONDA – JAMES HUNTER – JAMES TAYLOR QUARTET – JAMES WHITE EXPERIENCE – JANE – JEP PRADAS – JERRY GONZALEZ – JIZZY FREE – 1N BAND – JOAN ROVIA ACUSTIK – JOAN-PAU – JOHN LEE HOOKE EXPLOSION – JOSELE SANTIAGO & VERY POMELO – JOVE BIG BAND DE GIRONA – JUAN PERRO – JUST 4 FUN – KENY KURYOUS LINK – LA BANDA DE LA IMPREMTA – LA BANDA DEL YUYU – LA CASA AZUL – LA DINAMO – LA MAGIA SENYORA – LA SE NYORETA DESCALcA – LA SOUL MACHINE – LA VELLA DIXIELAND – LATINGAS – LES PNEUMATICS ELECTRIC QUARTET – LONDON COMMUNITY GOSPEL CHOIR – LONE RHINE CLUB – LOS FABULOSOS TEXASTONES – MUASEL – MAKALA – MALA RODRIGUEZ – MALAKA YOUTH – MAMAS GUN – MARCELO MERCADANTE QUINTETO P – MARY STOKES BAND – MICHAEL KANAN TRIO feat. DEEJAY FOSTER & MARC MIRALTA – MICK TAYLOR BAND – M • – MOVIN’W ES – MR. HURRICADE – MR. SIPP – MYLES SANKO – NAKANY KANTE TRIO – NAMINA – NEREUS JOSEPH – PAPPO’S BLUES – PATAX TRIBUTE MICHAEL JACKSON – PAU MORALES & 1N BAND – PAULA VALLS – PETROS KLAM PITOS A DOJO – POSTMODERN JUKEBOX – RADICAL ANIMAL BEAT – RAMON MIRABET – RAYNALD COLOM & THE R SYSTEM – ROCK’N’ROLL BROTHERS – ROM CANDELA – RONALD BAKER QUINTET – RUBEN BERENGENA TRIO & GI• SANTELMO BLUES – SARA PI – SATURDAY NIGHT FISH FRY – SCOTT HAMILTON QUINTET feat. TONI SOLA – SCREAMIN – SHIRLEY DAVIS AND THE SILVERBACKS – SILVERFLAME – SIX IN TOWN -SKA REGGAE ENSEMBLE -SKATALA -SOLA – SR. OCA – SR. WILSON & ISLAND DEFENDERS – STAY HOMAS – STEEPWATERBAND & MARC FORD – STICKY FINGE SUITCASE BROTHERS SUNSET JAM BAND – SWEET VANDALS – SYNCOPERA – TANDOORI LENOIR – TEDDY RICHAR THE BLACKTONES – THE BRAND NEW HEAVIES – THE BRASSVILLE WALKERS – THE BREW – THE COUPLE – THE DIRTY – THE FUNK BOSS BROTHERS – THE GOSPEL VIU CHOIR – THE GRAMOPHONE ALLSTARS – THE GRAMOPHONE ALLS IMPRESSIONS feat. THE PEPPER POTS – THE JIM JONES REVUE – THE KINKY COOCOO’s – THE MIDNIGHT ROCKETS RUSTIES – THE SEY SISTERS – THE SOUL JACKET- THE STANLEY CLARKE BAND – THE STEREOTIPS – THE SUFFERS – THE – TILDO MUXART – TM SEVENS & CINDY BLACKMAN – TOFOL MARTINEZ – TOKAJI QUARTET – TOM PRINCIPATO – TI – TRIBADE – TRIBUT A AMY WINEHOUSE starring ZALON & THE GRAMOPHONE ALLSTARS – TRIPHASIC & GIRONA AUGUST THARRATS BLUES TRIO – TXUS BLUES I JOSE BLUEFINGERS – URBAN & LIVE BAND – URSULA 1000 – US3 CORONDA – WALTRAPA & THE CASHMAKERS – WOM TRIO – ZEBRASS MARCHING BAND – ZELADA – ZOCO & ORIGINAL JAll ORQUESTRA DEL TALLER DE MUSICS – AIALA — AKUA NARU – ALA.NI – AMORRO QUINTET – ANDREW STRANOG THE COMMITMENTS’ – ARANGU – ARIANNA L MESSENGERS – BCN SOUL CHOIR – BEATJAMMERS – BELEN NATAL” – BERNARD ALLISON DE MUSICS – BIG MAMA MONTSE & SISTER MARION – BIG SAM’S FUNKY NATION – BILL UNIOR – BLACK MUSIC EXPERIENCE – BLACK MUSIC PELS MES MENUTS – BLACK ZOCO – ROTHERS KIDS – BMF’S BLUES COMBO – BOG LOG II – BOOGALOO – BOPPIN’SHAKERS — CARAVAN PALACE – CARDOVA – CARLES BECH & DAVID BAYES JAll DUET – CAT EXPRESS ERRY CHULITO CAMACHO – CIA. ROGER CANALS – COLD SPECKS – COMBUSTICATION – ESTRA DEL TALLER DE MUSICS – CROSSFIRE – DABA MAKOUREJAH – DAMIA OLIVELLA –AND – DENIS SINGUILA – DIMITRY BAEVSKY feat. JOE STRASSER – DIXIECAT – DJ AKADEMY G – EBONE – EDUARD GENER – ELECTRO DELUXE & GIRONA NINJA – FERMIN MUGURUZA REAK POWER – FREEGEES XXL – FUNDACION TONY MANERO – FUNK ME – FUNKIDS – DIRTY CLUB ACES – GIRONA MARXING BAND – GLORIA GAYNOR – GNAPOSS – GOSPEL VIU s – HANNAH WILLIAMS & THE AFFIRMATIONS – HOOK HERRERA – HOP’S TRIO – HOWLIN BAND i BIG BAND – J.B. BIMENI & THE BLACK BELTS – JAH LIFE INTL. SOUND SYSTEM feat. K GWIZDALA & BOB REYNOLDS BAND – JAVIER VARGAS – JAll’T SING – JAZZTERDAY TRIO R JR – JOHN MAYALL & THE BLUESBREAKERS – JOHNNY WINTER – JON SPENCER BLUES ARKANA – KINDA – KING DJANGO – KODJO SENYO – KOERS – KOKO-JEAN & THE TONICS -E LA VEU: CHAMORRO, FERNANDEZ, MOTIS, DATZIRA – LA PERLA NEGRA – LA RAIZ – LA •ERENADERS – LEXA – LITTLE PEPE – LITTLE SWING – LIVING COLOUR – LLIBERT FORTUNY OS MAMBO JAMBO – MACEO PARKER – MACEO PARKER & GIRONA JAZZ PROJECT – MAD RTED)0 – MARINA BBFACE & THE BEATROOTS – MARTHA REEVES AND THE VANDELLAS NICA GREEN – MONTREAL 76 – MORCHEEBA – MORGAN – MORODO – MOTHER GROOVE NICO WAYNE – NIKONE – OL’GREEN – ON BLUE – ORELLES DE XOCOLATA – OSE – ANIS CONTEXTUAL TRIO – PI DE LA SERRA & AMADEU CASAS & JOAN PAU COMELLAS – E-FUGEES – REGGAE PER XICS – RHYTHM CHANGES – RICHARD BONA – RISE UP SOUND VANNI SANNA PASINO – SAIKO & DJ JOKER – SAM MOORE – SANT ANDREU JAZZ BAND-HEADLESS TORSOS – SEVEN ELEVEN -SFDK – SHAKIN’ALL SHAOLIN TEMPLE DEFENDERS ESTELLA -SOLEDAD BROTHERS – SOUL A BANDA – SOUL TRAIN – SOULES – SPIN DOCTORS S REVISITED – STREET SOUL MACHINE – STROMBERS – SUGAR ROY & CONRAD CRYSTAL -‘S – TELEPHUNKEN DJ – TERRY CALLIER – THANKS FOR COMING – THC – THE BASEMENT – LUB – THE EXCITEMENTS – THE FORMER LADIES OF THE SUPREMES – THE FORREST BAND ARS BIG BAND – THE GRUIXUT’S – THE HANFRIS QUARTET – THE HOODOOMEN – THE – THE PEPPER POTS – THE REVEREND SHAW AMOS – THE RIGHT ONS – THE RISAS – THE TEMPTATIONS REVIEW feat. DAMON HARRIS – THE WAILERS – THE WALKING STICK MAN NI BEIRO – TONY SOLA QUINTET – TOTA BLUES BAND – TOWER OF POWER – TREE TONES JAZZ PROJECT – TRIPHASIC – TROMBONE SHORTY & ORLEANS AVENUE – TXELL SUST & VERTIGO – VICTOR BRANCH – VINTAGE TROUBLE – VIOLADORES DEL VERSO – WALTER

Tots els cartells

2023
2022
Tardor 2021
Primavera 2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Brand Name
Skip to content